Kinderpreek van de week

Jongens en meisjes, vorige week had ik dit hart ook bij me, weten jullie nog? Toen heb ik verteld dat de Here God ons hart – als dat koud en hard is geworden – weer warm en zacht kan maken zodat we weer van Hem en van elkaar gaan houden.
Maar nu is er met dat hart is anders aan de hand. Jongens en meisjes, wat zien jullie? Wat is er met dit hart gebeurd? Precies, er zit een groot slot op dit hart. En vindt ‘ie dat fijn, dat hart? Dat er zo’n groot en zwaar hangslot op zit? Nee, hè!

Dat kan met ons ook gebeuren. Dat je wel wilt geloven in de Here Jezus, dat je wel wil houden van de Here God en van elkaar, maar dat het soms net lijkt alsof er een slot op je hart zit. Dat hebben we net ook gezongen: ‘Zit je deur nog op slot?’
En dan zingen we er achteraan: ‘Doe Hem open voor God. Want de Heer wil bij je wonen en dan ben je nooit alleen.’ Maar, jongens en meisjes, dat is makkelijk gezegd, maar hoe doe je dat nu? De deur van je hart open zetten als er zo’n slot op zit?

Wat heb je dan nodig, als dit slot van je hart af wil halen? Precies, een sleutel. Weet iemand toevallig waar de sleutel van dit hangslot ligt? Heeft iemand die toevallig gezien hier ergens op tafel? Kijk eens even goed! Ja, precies daar ligt de sleutel!
Hé maar dat is apart. Die sleutel zit ergens aan vast. Waar zit die sleutel aan vast? Precies, aan de Bijbel. Nou, jongens en meisjes, zo is het nou ook in het echt. Als ons hart op slot zit, heeft God ons een sleutel gegeven om dat slot open te doen.

En die sleutel is Zijn Woord, de Bijbel. Want telkens als die Bijbel aan ons uitgelegd wordt – hier in de kerk maar ook bij jullie op de zondagsschool – telkens als dat gebeurt en we daar naar proberen te luisteren, merken we dat ons hart open gaat.
Dan is het net of dat slot open springt. En de Here Jezus ons hart binnen mag komen. Zonder de Bijbel lukt dat niet. Maar met Gods woord gaat het wel. En daarom hebben we net weer uit de Bijbel gelezen. Zodat ons hart open gaat voor Hem.

Jongens en meisjes, fijn dat jullie vanmorgen allemaal weer in de kerk zijn. Ik heb vanmorgen wat voor jullie meegenomen. Kijk, wat is dit? Precies, dit is een uitnodiging om mee te doen met het Halloweenfeest. Dat spookje kan je uitknippen, aan je deur hangen en dan komen er kinderen langs met allemaal enge pakken aan. En die moet je dan snoepjes geven.
Nou wist ik verder niet zoveel van dat Halloweenfeest af. Dus heb ik die uitnodiging nog eens goed zitten bekijken. Maar eigenlijk vond ik het helemaal niet zo’n vrolijke uitnodiging. Je ziet een soort spook op de uitnodiging. En eigenlijk worden er maar 2 kleuren gebruikt… Welke twee kleuren zien jullie op de uitnodiging? Eigenlijk alleen maar wit en zwart.
Wat is dat nou voor een feest, dacht ik bij mezelf, met alleen maar twee kleuren: wit en zwart? Kan dat wel een feest van de Here God zijn? Want, jongens en meisjes, hoeveel kleuren heeft de Here God eigenlijk bedacht? Noemen jullie eens een paar kleuren. (Voorbeelden noemen). Precies, heel veel kleuren. Duizenden kleuren.
En als een feest past bij de Here God, dan kan het dus nooit alleen maar zwart zijn met nog een klein beetje wit. Dat is veel te somber. Want ‘God is een schilder met duizenden kleuren.’ Dat is een liedje wat jullie komende week gaan leren op de Bouwsteen. Maar ik wilde het vanmorgen alvast eens met jullie beluisteren in de kerk. Kijk maar naar de schermen.

Jongens en meisjes, fijn dat jullie vanmorgen weer in de kerk zijn. Vandaag is het Israëlzondag. En dat betekent dat we vandaag een beetje extra denken aan Israël, aan het joodse volk.
Jullie weten wel: je hebt Hollanders, dat zijn wij. En je hebt Duitsers, die wonen naast Nederland. Je Belgen en Fransen, die wonen onder Holland, een beetje naar het Zuiden. En je hebt Amerikanen die wonen aan de andere kant van de oceaan.

Jongens en meisjes, fijn dat jullie vanmorgen weer in de kerk zijn. Ik heb wat voor jullie meegenomen en wie van jullie kan me vertellen wat dat is?  Precies: het is een TomTom voor in de auto! En waar gebruik je die voor? Wat doet ‘ie in de auto?
Precies, hij wijst je de weg. Hij vertelt wanneer je op een kruispunt linksaf moet of juist rechtsaf. Hij wijst je de weg als je de weg niet weet. Heel handig zo’n Tomtom in je auto.  Zo weet je altijd welke weg je moet nemen.