Informatie m.b.t. opvoeding: De cijfers zijn zorgwekkend: het aantal jonge eetstoornis-patiënten is verdubbeld ten opzichte van vóór de coronacrisis (GGZ Nieuws, 2022). Niet alleen de aantallen zijn gestegen; ook de problematiek is ernstiger geworden. Met de serie Hallo, ik heb een eetstoornis wil de EO dit kwetsbare onderwerp bespreekbaar maken. Klik op de link voor meer informatie.
Eerlijk over een eetstoornis: vier tieners geven kijkje in hun leven
Kinderen en jongeren ontwikkelen zich op tal van terreinen: fysiek, cognitief, sociaal-emotioneel. Ten slotte ontwikkelen ze zich moreel en godsdienstig. Hoe sluit je aan bij het geloof van je kind? Wat hebben ze van ons nodig?
Ga voor meer informatie naar https://protestantsekerk.nl/verdieping/geloofsontwikkeling-van-kinderen/?utm_source=email&utm_medium=sharingbuttons&utm_campaign=sharing-email-verdieping.
Terwijl social media dag na dag een nieuw venster openen naar een wereld vol perfecte plaatjes en eindeloze mogelijkheden, gaat het met de jongere generatie steeds slechter. De impact van social media op de mentale gezondheid en geloofsbeleving van de jongere generatie is complex, en wordt nog ingewikkelder door het verslavende algoritme van TikTok. Hoe verandert deze digitale realiteit de manier waarop jongeren hun geloof vormgeven en hun identiteit ontwikkelen? We duiken diep in de complexe interactie tussen schermtijd, geloof en wereldbeeld, en hoe kerken en ouders hun rol kunnen spelen in de navigatie door deze digitale jungle.
Wat doet het met je als je meer dan acht uur per dag op het scherm van je smartphone staart? TikTok-video’s, mooie plaatjes op Instagram, een Snap-streak met je bestie, honderden appjes en een paar vlogs op YouTube. Tieners draaien er hun hand niet voor om. Praktisch allemaal hebben ze een smartphone en gebruiken ze minstens één socialmediaplatform. Met de opkomst van social media, komen ook de problemen waar de jeugd van tegenwoordig mee worstelt. Onderzoek na onderzoek laat zien dat jongeren van nu in slechts een paar jaar tijd steeds vaker depressief zijn, slaapproblemen hebben, eetstoornissen, mentale gezondheidsproblemen ontwikkelen, met angststoornissen en concentratieproblemen kampen, en met zelfdodingsgedachten rondlopen.